Actueel

Arts-onderzoeker Zsa Zsa Weerts over behandelmogelijkheden Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

INTERVIEW met Zsa Zsa Weerts

ZsaZsaWeerts

Behandelmogelijkheden voor PDS

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening waarbij buikpijn en een veranderd ontlastingspatroon op de voorgrond staan. Dat betekent dat de aandoening veel effect heeft op het leven van mensen. “Uit onderzoek is gebleken dat patiënten van 40 jaar tien tot vijftien jaar van hun totale levensduur willen inleveren als dat ervoor zou zorgen dat ze direct permanent van de PDS af zouden zijn”, zegt Zsa Zsa Weerts, arts-onderzoeker maag-darm-leverziekten bij het MUMC.

 

Wat is de impact van PDS op de kwaliteit van leven?

“Die is erg groot. Mensen zijn meer dan eens gedwongen sociale activiteiten af te zeggen vanwege darmklachten of buikpijn. Ze kunnen vaak niet reizen, omdat ze last hebben van diarree en het niet zeker is dat er te allen tijde een wc binnen bereik is. Ook functioneren ze minder goed op het werk. Ze melden zich vaker ziek, en als ze wel op het werk zijn kunnen ze zich vanwege hun buikpijn minder goed concentreren en zitten ze langere perioden op de wc. Dit is uiteraard niet leuk. Mensen balen dan ook erg van hun situatie en voelen zich vaak onbegrepen. Omdat PDS zo’n complexe aandoening is waarvoor niet één algemeen werkend middel beschikbaar is, proberen mensen heel veel dingen uit om maar van hun klachten af te komen. Omdat het een taboe is om erover te praten, vinden mensen het lastig om hun omgeving over hun aandoening te vertellen. Ze krijgen ook vaak te horen dat het tussen de oren zit en dat ze zich aanstellen. Dat is echter absoluut niet waar. Ook al is nog niet helemaal duidelijk hoe PDS wordt veroorzaakt, er zijn wel degelijk veranderingen in ontlasting, bloed en darmen ten opzichte van mensen die nooit buikpijn hebben.”

 

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor PDS?

“Er zijn een heleboel verschillende behandelingen. PDS is een multifactoriële aandoening die door verschillende dingen wordt veroorzaakt en het is nog onduidelijk wat de belangrijkste rol speelt in het ontstaan ervan. Er is geen behandeling die voor iedereen passend is, dus artsen moeten per patiënt kijken wat de hoofdklacht is en of ze die symptomen kunnen behandelen. Allereerst zijn geruststelling en uitleg over PDS heel belangrijk.

Het is goed als patiënten daarover basiskennis bezitten, zodat ze begrijpen wat voor aandoening ze hebben. Bij de behandeling beginnen mensen vaak eerst met een dieet. Zo kijken ze of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen de klachten vermindert, zoals koffie, pittig eten, spruitjes, appels, melk en andere lactosehoudende producten. Er zijn ook een aantal medicijnen voor PDS. Welke worden voorgeschreven is afhankelijk van of iemand last heeft van diarree of obstipatie. Soms werken laxantia of diarreeremmers al voldoende, maar vaak ook niet. Dan zijn er nog een aantal andere middelen die mensen kunnen proberen, ter verlichting van hun klachten, waaronder pepermuntolie.”

 

Wat is het effect van pepermuntolie?

“Pepermuntolie is een spierontspanner, die een gunstig effect heeft op de ontspanning van gladde spiercellen in de darmwand, waardoor er minder darmkrampen en buikpijn kunnen optreden. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat pepermuntolie mogelijk inwerkt op de zenuwuiteinden in de darmwand, waardoor buikpijn vermindert. Er zijn geregistreerde geneesmiddelen met pepermuntolie. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij Etos, DA, DIO, andere service-drogisterijen, apotheken en online. Momenteel loopt er in het Maastricht UMC een studie naar het effect van pepermuntolie met als doel de therapie te optimaliseren.”

 

Dit artikel is op 31 januari verschenen in de special Zeldzame en onderbelichte aandoeningen van Pulse Media Group, gedistribueerd bij de Volkskrant.

Post a Comment