Spasticiteit na beroerte

 

Wat is spasticiteit na een beroerte?

Mensen die een beroerte hebben gehad, kampen daarna vaak met spastische aandoeningen. 30 tot 80% van de patiënten kampt met spasticiteit. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 400.000 mensen een beroerte.
Door de spastische aandoening heb je minder of geen controle over bepaalde spieren. Welke spieren en lichaamsfuncties hangt af van de plek waar de hersenbloeding plaatsvond. Dat kan betekenen dat je been of arm ongecontroleerd beweegt, of dat je je urine niet meer op kan houden. Ook kan de spreekfunctie afnemen.
 

Wat is de oorzaak van spastische aandoeningen na een beroerte?

Door de hersenbloeding wordt het centrale zenuwstelsel beschadigd. Dit centrale zenuwstelsel regelt het functioneren van ons lichaam. Van spreken tot plassen, van lopen tot zwaaien. Afhankelijk van de plek waar de hersenbloeding plaatsvindt, worden bepaalde lichaamsfuncties beschadigd. Beschadigingen in het centrale zenuwstelsel onderbreken de signalen naar de spieren waardoor overmatige spieractiviteit of spasmen ontstaan.
 

Wat zijn de symptomen van spastische aandoeningen na een beroerte?

Een duidelijk symptoom van spastische verlamming wordt gekenmerkt door een vermindering van spierkracht en ongecontroleerde sterkte spiersamentrekkingen, de zogenoemde spasmen. De arm is meestal meer verlamd dan het been. Andere symptomen zijn slechter zien, moeite met praten en begrijpen, geen controle over de blaas, en moeite met ruimtelijke oriëntatie.
 

Hoe kun je spastische aandoeningen na een beroerte behandelen?

Spastische aandoeningen zijn niet te genezen. Wel kunnen de spastische samentrekkingen van de spieren worden verlicht met spierverslappers.