Prikkelbare darm syndroom

 

Wat is prikkelbare darm syndroom?

Het prikkelbare darm syndroom is een vervelende aandoening waarvan de oorzaak nog onbekend is. De symptomen zijn onder meer darmkrampen, opgezette buik, winderigheid, buikpijn, diarree, obstipatie en vermoeidheid.

 

In Nederland lijden naar schatting 2 miljoen mensen aan prikkelbare darm syndroom. Dat is dus zo’n 15% van de bevolking.  Exacte cijfers zijn er niet omdat niet elke patiënt met zijn klachten naar de huisarts gaat. Wel geeft zo’n groot aantal aan dat er alle reden is om PDS als een serieuze aandoening te beschouwen. Er is sprake van gestoorde bewegingen van de darmen, met name krampen in een deel van de dikke darm. De oorzaak van de prikkelbare darm is veelal onbekend. Vezelrijk voedsel en stress verergeren vaak de klachten. Veelal heeft de patiënt met prikkelbare darm syndroom last van obstipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. Deze klachten worden vaak ervaren na de maaltijd. Er kan ook sprake zijn van diarree.

 

Ook weten we dat de aandoening twee keer zoveel voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De diagnose wordt meestal gesteld bij jonge volwassenen.

 

De diagnose PDS wordt gesteld als de huisarts of specialist in het ziekenhuis geen zichtbare afwijkingen ziet in de buik, maag of darm. Als alle andere oorzaken zijn uitgesloten. Dit terwijl de klachten wel blijven bestaan.

 

Het kan zijn dat de darmwand overgevoelig is of dat de samentrekkende bewegingen in de darmen verstoord zijn. Er is nog veel onderzoek nodig om de oorzaak van deze klachten te vinden.

 

Wat zijn symptomen van prikkelbare darm syndroom?

Uit recent onderzoek (2016) onder patiënten met PDS blijkt dat 86% kampt met darmkrampen. 83% heeft last van vermoeidheid en buikpijn. Opgezette buik komt bij 79% vaak voor. 77% wordt gehinderd door winderigheid en 59% klaagt over voortdurende diarree, terwijl 56% weer kampt met obstipatie.

 

Behalve de symptomen, ondervinden patiënten ook last van schaamte en schuldgevoel. Schaamte als je voor de zoveelste keer naar het toilet moet, of dat je en route in een restaurant of café moet vragen of je gebruik mag maken van het toilet.

 

Schuldgevoel speelt ook vaak op bij PDS-patiënten. 51% van de patiënten voelt zich schuldig tegenover familieleden omdat ze geduldig moeten wachten tot de toiletgang klaar is, of omdat de patiënt te weinig energie heeft om iets te doen.

 

Hoe behandel je prikkelbare darm syndroom?

Veranderen van voeding- en leefstijl kan positieve invloed hebben op de darmkrampen. Voeding kan invloed hebben op darmkrampen met name pittige kruiden, knoflook en uien. 

 

Het FODMAP dieet kan ook positief bijdragen aan het verminderen van de darmkrampen. Het is een redelijk goede behandeling. FODMAP dieet staat voor verminderen van bepaalde koolhydraten (zetmelen en suikers). Deze bepaalde koolhydraten veroorzaken gasvorming en buikpijn. Het FODMAP dieet is geen gemakkelijk dieet. De patiënt moet onder begeleiding van een diëtist zes weken lang koolhydraten vermijden. Na zes weken  mag de patiënt voorzichtig aan één voor één deze koolhydraten weer gaan proberen. Daarna is het wachten op een reactie van het lichaam.

 

Wat naast het FODMAP dieet zou kunnen helpen, is het slikken van de pepermuntoliecapsules. Dit is een oud middeltje dat sinds twee jaar in Nederland officieel is geregistreerd als geneesmiddel. In Maastricht loopt nu een onderzoek naar pepermuntolie en prikkelbare darm syndroom. Het is verstandig om zelf goed op te letten om geen pepermuntolie druppels te gebruiken maar pepermuntoliecapsules.