IJzergebreksanemie

 

Wat is ijzergebreksanemie?

IJzergebreksanemie is een vorm van bloedarmoede. De naam zegt het al: er is een tekort aan ijzer in het bloed. En als er niet genoeg ijzer in het lichaam zit, kunnen er niet voldoende gezonde rode bloedcellen worden aangemaakt. Die rode bloedcellen zijn juist weer belangrijk voor het vervoer van zuurstof en kooldioxide tussen de longen en de andere lichaamsweefsels.

 

IJzergebreksanemie is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Ongeveer 20% van de vrouwen, 50% van de zwangere vrouwen, en 3% van de mannen hebben niet genoeg ijzer in hun lichaam.
 

Wat is de oorzaak van ijzergebreksanemie?

De oorzaak van ijzergebreksanemie is dat het lichaam te weinig ijzer heeft om gezonde rode bloedcellen te maken. De rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Naarmate de ijzervoorraad slinkt, worden de rode bloedcellen steeds kleiner en kleiner. Zonder rode bloedcellen kan het lichaam niet voldoende zuurstof door het lichaam transporteren.

 

Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Deze vorm van bloedarmoede is een proces dat langere tijd duurt.

 

De reden dat het lichaam te weinig ijzer binnenkrijgt, kan door matige voeding komen. IJzer zit vooral in groenten zoals spinazie, broccoli, sperziebonen en, mazzel voor de kinderen, in chocopasta. Ook kan het voorkomen dat het lichaam slecht in staat is om ijzer op te nemen. Dat komt vaak voor bij patiënten die lijden aan coeliakie of de ziekte van Crohn.

 

Veelvuldig bloedverlies, dus verlies van rode bloedcellen, zoals bij menstruatie kan leiden tot een ijzertekort. Daarnaast zijn er medicijnen, tegen bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen, die als bijwerking hebben dat er minder rode bloedcellen worden aangemaakt.

 

Wat zijn de symptomen van ijzergebreksanemie?

Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Vlekken voor de ogen, oorsuizen, broze nagels, duizeligheid, verminderde eetlust, kortademigheid duiden ook op bloedarmoede.

 

Hoe behandel je ijzergebreksanemie?

Zorg voor gevarieerde voeding met veel ijzerrijke ingrediënten zoals broccoli, sperziebonen en spinazie. Bij een ijzertekort is het aan te raden met de huisarts te overleggen over ijzertabletten.