Huidschimmels

 

Wat zijn huidschimmels?

Huidschimmels zijn schimmels die in de huid, de nagels of de haren  groeien. Ze zijn overal aanwezig en iedereen komt ermee in aanraking. Als de schimmel de huid binnendringt, kan er een infectie ontstaan.

 

Wat is de oorzaak van huidschimmels?

Onze huid beschermt ons doorgaans goed tegen schimmels. Maar het kan voorkomen dat die  bescherming verzwakt is als de huid bijvoorbeeld geïrriteerd is door strakke of schurende kleding.  Ook als je je te vaak met zeep wast, haal je eigenlijk beschermende vetzuren weg. Dat maakt het voor schimmels makkelijk om de huid binnen te dringen.

Schimmels gedijen goed in vochtige omgevingen. Dus als je je na het douchen niet goed afdroogt, of last heb van bezwete oksels en transpirerende voeten, dan loop je risico dat je een huidschimmel op loopt.

 

Wat zijn de symptomen van huidschimmels?

Huidschimmel is goed te herkennen aan de rode plekken die op de huid ontstaan. Met schilfers langs de randen. Er kunnen ook ringvormige rode plekken ontstaan, die steeds groter worden. Dit wordt in de volksmond ringworm genoemd, terwijl het helemaal niets met een worm te maken heeft. De rode plekken kunnen jeuken en branderig aanvoelen. Het kan ook voorkomen dat je last krijgt van blaasjes en puisten.

 

Hoe behandel je huidschimmels?

Huidschimmel is niet gevaarlijk maar kunnen wel worden  overgedragen aan andere mensen. Dus het is van belang om de schimmel zo snel als mogelijk aan te pakken. Niet alleen om de jeuk en het branderige gevoel te verlichten, maar vooral om de schimmel te doden zodat je er helemaal van bent verlost.

De meeste schimmelinfecties kunnen prima worden behandeld met een antischimmelcrème die vrij verkrijgbaar is bij apotheek en drogist.