Genitale wratten

 

Wat zijn genitale wratten?

Het klinkt al niet fijn en dat is het ook zeker niet. Genitale wratten zijn een heel besmettelijke  seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Het zijn vlezige bultjes die op, in of rond de geslachtsdelen zitten. De wratten zijn gelukkig meestal goedaardig. De huidafwijking komt voor na en infectie met een virus bij het geslachtsorgaan.

 

De bultjes zijn vlezig en zacht. De kleur zit tussen roze en huidkleur. Ze komen in alle maten voor, groot en klein. Ze kunnen bulten vormen of plat blijven. Ze kunnen op het geslachtsorgaan zitten maar ook er binnen. Bij mannen in de uitgang van de plasbuis en bij vrouwen in de vagina. De wratten komen voornamelijk voor bij jonge volwassenen.

 

Wat is de oorzaak van genitale wratten?

Genitale wratten zijn heel besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening. Als de partner met wie je intiem contact hebt, er last van heeft, is de kans aanwezig dat jij het ook krijgt. De wratten worden veroorzaakt door een virus. Het Humane Papilloma Virus. Tijdens het vrijen kun je met deze virus besmet worden als het in aanraking komt met de huid, slijmvlies of je vingers.

 

Een condoom biedt geen volledige uitkomst, want de wratten kunnen ook buiten de condoomrand zitten. Besmetting kan zelfs gebeuren als je de handdoek gebruikt van iemand met genitale wratten. Het duurt een tot acht maanden voordat het virus actief wordt en je weet of je besmet bent.

 

Wat zijn de symptomen van genitale wratten?

Genitale wratten komen helaas vaak voor. Ruim 25.000 patiënten in ons land per jaar. Hoewel de wratten meestal goedaardig zijn, is de aandoening allerminst plezierig. De wratten kunnen  jeuk, pijn of een branderig gevoel veroorzaken. Ook kan er afscheiding uit de vagina of plasbuis komen. De wratten zitten meestal bij vrouwen bij de vagina en clitoris. Bij mannen zitten ze vooral op de penis,  de ballen of bij de anus.

 

Hoe behandel je genitale wratten?

Vanwege de grote besmettelijkheid is het van gelang genitale wratten zo snel mogelijk te verhelpen. Ze verdwijnen ook vanzelf, maar dat kan wel langer dan een jaar duren.

 

Je kunt naar de huisarts gaan om de genitale wratten te laten bevriezen, weg branden of weg snijden. Ook zijn er crèmes die de wratten verwijderen. De huisarts kan een recept uitschrijven voor zo’n crème.