Botontkalking

 

Wat is botontkalking?

Botontkalking, of met een moeilijk woord osteoporose, is het brozer worden van je botten. Dat gebeurt naarmate je ouder wordt. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Maar liefst één op de drie vrouwen ouder dan zestig jaar krijgt botontkalking. Bij mannen komt het met één op de zeven minder vaak voor.

 

Wat is de oorzaak van botontkalking?

Botontkalking is een natuurlijk proces. Zo rond onze 35e levensjaar komen we op het punt dat ons lichaam meer bot afbreekt dan dat er wordt aangemaakt. Naarmate we ouder worden, worden onze botten dus brozer en zwakker. Voor ouderen is het dus zaak goed op te passen tijdens het wandelen en fietsen om valpartijen te voorkomen. Een broze heup is zo gebroken. Jaarlijks breken er meer dan 80.000 ouderen een pols, heup of arm door botontkalking.

Een belangrijke oorzaak van botontkalking bij vrouwen is de overgang. Het lichaam maakt na de overgang minder vrouwelijke hormonen aan. En juist deze hormonen zorgen ervoor dat de afbraak van botten wordt geremd. Dus minder hormonen, betekent snellere botafbraak.

Wat helpt in de strijd tegen botontkalking is zorgen voor voldoende calcium in ons voedsel. Calcium is een hoofdbestanddeel van botten. Calcium zit onder meer in kaas, yoghurt en melk. Ook bewegen is belangrijk. Wandelen, fietsen, sporten stimuleert de aanmaak van botweefsel.

Zorg ook dat je voldoende zon krijgt. De zon zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D helpt om het calcium uit ons bloed op te nemen en calcium hebben we nodig voor sterkere botten.

Daarnaast wordt het risico op botontkalking vergroot door bepaalde geneesmiddelen zoals sterke ontstekingsremmers en schildklierhormoon. De werking van deze geneesmiddelen in ons lichaam kan het evenwicht verstoren tussen botaanmaak en botafbraak.

 

Wat zijn symptomen van botontkalking?

Botontkalking gebeurt aan de binnenkant van je lichaam. Aan de buitenkant is er niets te zien. Een symptoom van botontkalking is rugklachten. Door de botontkalking kunnen ruggenwervels inzakken waardoor de rug kracht verliest om het lichaam rechtop te houden. Dit kan weer leiden tot krom lopen.

 

Hoe behandeling botontkalking?

Calcium en vitamine D zijn goed voor sterke botten. Daarnaast zijn er diverse geneesmiddelen verkrijgbaar die de afbraak van botten tegengaan en het risico op botbreuken verkleint.