Aambeien
 

Wat zijn aambeien?

Veel mensen schamen zich ervoor, toch hebben veel Nederlanders wel eens last van aambeien. Vooral bij mensen boven de 50 jaar of met flink overgewicht komt het vaak voor. 

Aambeien zijn zwellichamen met als functie om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Het wordt een probleem als de zwellichamen onder druk komen te staan. Dan loopt ook de druk in de bloedvaten op en kunnen de aambeien opzetten. Dan raken ze gezwollen en geïrriteerd wat leidt  tot vervelende klachten. Aambeien zijn dus uitgezakte zwellichamen met bloedaderen erin. Je kunt ze het beste vergelijken met spataderen.

Er zijn twee soorten aambeien. De inwendige zitten zoals de naam al verraadt in de anus. Deze aambeien zijn meestal pijnloos. De uitwendige aambei kan wel heel pijnlijk zijn omdat de bovenliggende huid geïrriteerd raakt.


Wat is de oorzaak van aambeien?

Te hard persen bij de stoelgang kan ertoe leiden dat aambeien naar buiten worden gedrukt. Hetzelfde geldt voor hard ontlasting, diarree en lang op het toilet blijven zitten. Ook te lang achter elkaar zitten of staan kan leiden tot aambeien. Daarnaast speelt overgewicht een rol en het sjouwen van zware spullen. Anale gemeenschap is eveneens een risico voor aambeien.

 

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Je zult er letterlijk en figuurlijk maar mee zitten. Aambeien gaan meestal gepaard met vervelende symptomen. Jeuk aan de anus is uitermate lastig omdat je de neiging moet onderdrukken om te krabben. Er kan bloed bij de ontlasting zitten. Of er komt bloed vrij bij het afvegen van de billen. Erg is ook het pijn bij het zitten en dat voortdurende branderige gevoel rond de anus. Nog minder prettig is het lekken van ontlasting.

 

Hoe kun je aambeien behandelen?

Er zijn verschillende manieren om aambeien te verhelpen. De huisarts kan de aambeien verwijderen of een injectie geven zodat het bloeden stopt. Grote uitpuilende aambeien kunnen door de arts met een elastiekje worden afgekneld zodat deze verschrompelen.

Echter niet iedereen durft naar de huisarts uit schaamte, terwijl aambeien toch een veel voorkomende aandoening is. Als je zelf je aambeien wil verhelpen, dan zijn er zetpillen en crèmes te koop bij de drogist die het leed verzachten.